2012-01-12

Slott och sammanbrott

11-åriga Cordelia har ett mål i livet – att bli författare! Hon skriver flitigt på sitt mästerverk, den romantiska riddarromanen Ringarnas dam. Tyvärr ska hon börja i en ny skola, den superläskiga problemskolan Falmer North, vilket hon absolut inte vill. Speciellt inte eftersom hennes bästa vän Callum ska börja i en annan skola. Callum, å sin sida, misstänker att hans pappa är otrogen, och Cordelia inser snabbt att hon måste rycka in till Callums hjälp.

Ros Asquith har skrivit en härligt rolig bok som man fnissar förtjust åt. Gillar man, liksom Cordelia, att skriva själv, blir boken ännu bättre. Cordelias faster är en berömd ungdomsboksförfattare, och varje kapitel inleds med skrivartips som till exempel ”Försök plantera en fråga i läsarens hjärnor så att de vill läsa vidare och få reda på svaret” och ”Om du är osäker på hur du ska börja, kan du titta på första meningen i några av de böcker du gillar allra bäst”.

Del två i Författardrömmar, som serien om Cordelia kallas, heter Deckare och dilemman. Här ger sig Cordelia in på att skriva en rafflande deckare, samtidigt som hon försöker lösa ett mysterium i verkligheten där hennes klasskompis Viola är inblandad. Till våren kommer del tre, Spioner och passioner.

Inga kommentarer: