2012-02-22

Hitta Violet Park

Den brittiska författaren Jenny Valentine har gjort stor succé med sina böcker Hitta Violet Park och Trasig soppa. Jag tyckte till en början att Hitta Violet Park var en ganska underlig historia:

Lucas, vars pappa är spårlöst försvunnen sedan några år tillbaka, får syn på en urna med aska på en taxistation. Intuitivt känner han att han måste ha den. Med hjälp av sin farmor lyckas han att få urnan med askan som är Violet Park, en dam som han försöker leta fram fakta om. Lucas är en speciell pojke som funderar mycket och har livlig fantasi. Pappan, en känd journalist, är hans stora förebild och Lucas går klädd i hans kvarlämnade kläder. Det tycker inte hans mamma om, pappans försvinnande har tagit hårt på henne. Lucas läser hennes dagbok och vet mer än han borde. Han har två mysterium han måste lösa: Var finns hans pappa, lever han?
Och vem var Violet Park?

När jag kommit så långt i läsandet tycker jag att boken blir mycket mer spännande och rolig mitt i det tragiska:

Ibland känns det som Violet och Lucas kommunicerar, han kan känna av henne. Det börjar dyka upp ledtrådar. Hos tandläkaren upptäcker Lucas en tavla med Violet Park på... Hans förvirrade farfar pratar med Lucas bror Jed om Violet Park... Snart visar det sig att Lucas pappa var bekant med Violet Park. Den döda kvinnan i urnan som Lucas av en slump upptäcker kommer att förändra hela hans liv på ett sätt som han aldrig kunnat ana.

Hitta Violet Park är en originell och spännande bok. Handlingen är intressant och mystisk, vilket jag tyckte väldigt mycket om. Relationen mellan Lucas och Violet är speciell och tonen i boken är varm, det finns mycket humor i den. Jag kan inte sluta fundera över om Jenny Valentine inspirerats av Resor med moster Augusta av Graham Greene där en urna med aska spelar en viktig roll!

Inga kommentarer: