2013-10-07

DU & JAG

Andreas räknas till den ordentliga typen, han är skötsam och har alltid höga resultat på proven. Han är särskilt duktig på matte och bild. Av de kaxiga skolkamraterna kallas han ”professorn” och Andreas har få nära vänner. Men så händer något. Av en slump kommer de estetiska talangerna att ge Andreas nya vänner och han verkar stiga i hierarkin i klassen. Det finns dessutom en tjej som ibland lyser upp hans tillvaro. Men förändringarna är inte uteslutande positiva och han ställs inför svåra beslut. När Andreas dessutom råkar läsa ett hemligt sms i sin pappas telefon kommer hela hans värld i gungning..   

DU & JAG är första delen i en trilogi. Författaren Katarina von Bredow är en mästare på att beskriva vardagens alla stora och små bekymmer på ett enkelt och nyanserat sätt. Ibland är livet omtumlande och det lyckas hon gestalta väl i denna bok. Andreas är en modig och stark person som är lätt att tycka om. Vi får följa honom och hans upplevelser när hans föräldrars relation börjar knaka, genom klasskamraternas och vännernas spel och inte minst genom kärlekens toppar och dalar..

En läsvärd bok som jag tror passar både mellanstadieelever och äldre. Det är lätt att känna igen sig i Andreas och det är svårt att släppa boken när man väl börjat.  

Inga kommentarer: