2014-04-03

Stjärnenatt

En flicka lever en ensamt liv i staden. Föräldrarna är bortvända, sysselsatta med sitt. Skolan är en osäker plats att vara på. Hon saknar sin farfar, som är sjuk och så småningom dör. En dag flyttar en pojke in i huset bredvid henne . Han liknar henne på många sätt och blir hennes vän. De två skapar en egen värld tillsammans – en värld full av poesi och fantasi, skild från den vanliga världens kalla, tråkiga, våldsamma realiteter.

Den här boken, Stjärnenatt av Jimmy Liao, är ovanlig på flera sätt. För det första är det sällan vi får chans att läsa barnböcker från Taiwan, men nu har denne prisbelönte barnboksskapare äntligen översatts till svenska. 

För det andra är det en bok för 9-12-åringar, men i bilderboksformat. Texten är kort, bara några rader på varje sida, medan bilderna tar desto mer plats. När barnen (eller ungdomarna? Deras ålder tycks variera) rymmer från staden för att ge sig ut på ett storslaget äventyr i vildmarken försvinner texten helt och vi får ta del av historien bara genom de fantastiska bilderna.

Det är en gripande berättelse om ensamhet, vänskap och kärlek, som ger mycket att fundera på efteråt.

Inga kommentarer: