2009-11-10

Brutal uppgörelse i den undre världen

I Tidsfrist av Allan Guthrie får vi följa huvudpersonen Pearce, en gangster och kåkfarare, under fem timmar i hans liv. Handlingen utspelas mellan kl. 19.30 och 00.30 en aprilkväll på Edinburghs kust.
Redan i bokens inledning förstår man att Pearce är en riktig hårding som man inte vill reta upp. Han promenerar med sin trebenta hund Hilda på väg till stranden när han nästan blir påkörd av en kille i bil. Men Pearce är inte den som stiger åt sidan utan misshandlar istället föraren, kraschar hans bil mot en husvägg och går därifrån.
En kvart senare möter han sin gamla flickvän Julie, som han inte sett på sex år. Han minns med bitterhet hur hon fick honom att köpa en jättedyr diamantring bara för att i nästa sekund lämna honom. Även om han vet att hon betyder problem, övertalas han att hoppa in i hennes bil. I baksätet sitter hennes två barn, och hon förklarar att de blivit faderlösa eftersom hennes man dödats av en "lånehaj", som han var skyldig tjugo tusen pund. Nu är skulden hennes och hon är jagad av "Bangsy och grabbarna".
Pearce hinner inte fundera över om han vill hjälpa Julie. Bilen prejas av förföljare med masker som under pistolhot kidnappar Julie, kör iväg och lämnar Pearce med barnen i Julies bil. Han har fått en tidsfrist: Skaffa 20 000 pund före midnatt annars dör Julie ...
Boken, som är utgiven på Argasso bokförlag, är en hårdkokt actionthriller där allting händer slag i slag. Huvudpersonen är en iskall hårding och språket i boken är pepprat med svordomar och en del könsord.
Vem kan läsa boken? Kanske alla som gillar den här typen av film och som vill läsa något liknande. Detta är lite "actionfilm på bok" för åk 8-9.

Inga kommentarer: