2009-11-16

Starkt om "vi och dom"

Jag har läst De starkare av Inger Frimansson. Boken handlar om kusinerna Jak och Aster, kusiner som tillsammans med delar av sina familjer flytt sitt hemland för kunna leva ett tryggt liv i Sverige. Men för de båda kusinerna är tillvaron allt annat än trygg. Varje dag på väg till och från skolan riskerar de att råka ut för Keller och hans rasistiska gäng.

Keller, Grim och Markus förföljer dem, hotar dem, förnedrar och misshandlar dem. När Jak får nog och sätter sig upp mot Keller tvingas han stjäla från en skolbibliotikarie som är hans vän och spelar en viktig roll i hans liv. Om inte Jak går med på detta kommer gänget att kidnappa Jaks två-årige lillebror...

Ställd inför detta ultimatum tvingas Jak in i situationer som han tillsammans med Aster försöker reda ut. Men kommer det värsta att hända? Och vilka är egentligen de starkare i detta vi och dom-drama?

Det finns många böcker som handlar om konflikter mellan svenskar och invandrare och De starkare är definitivt en av de bättre. Den är både välskriven och jättespännande. Läs den!

Rekommenderas för åk 8-9.

Inga kommentarer: