2010-03-19

Ärlighet varar längst

Sally Grindley har inte bara skrivit den läsvärda boken Såld, som jag tidigare har tipsat om, utan även Krossat glas. Den här boken utspelar sig i Indien och huvudpersonerna är två pojkar, Suresh och Sandeep. Till en början har pojkarna en trygg tillvaro. De bor tillsammans med sin mamma och pappa, de har hela och rena kläder och skor och de går i skolan. Men så blir pappan arbetslös och har svårt att hantera det. Sin vrede tar han ut över sönerna. En dag får pojkarna nog och flyr från hemmet.

Tillvaron som gatubarn blir allt annat än lätt. Deras nya hem blir en soptipp långt från deras föräldrar. Den äldste av bröderna, Suresh, har lärt sig att alltid vara ärlig och att aldrig någonsin stjäla, vilket gör det svårt att överleva som gatubarn. Lillebror Sandeep har inga problem med att stjäla och Suresh får hela tiden rätta till olika situationer. För att få ihop lite pengar till mat, börjar bröderna att samla och sälja krossat glas till giriga köpare. Det kommer visa sig att ärlighet varar längst...

Krossat glas är en intressant bok om hur livet som gatubarn i Indien kan vara. Den är dock lite långsam i början och det tar ett tag innan man kommer in i boken. Jag tycker att den passar från 13 år.

Inga kommentarer: