2010-03-18

Kathi Appelts "Lova att du går tillbaka" är en magisk berättelse om en alldeles speciell vänskap som uppstår mellan en liten övergiven, höggravid katthona som finner ett nytt hem hos den vanskötta och fastkedjade hunden Ranger. Gömd under verandans golv - djupt in i urskogen, på gränsen mellan Texas och Louisiana föder hon två små kattungar, Puck och Sabine. Så länge kattfamiljen stannar under huset är de alla säkra, men de små kattungarnas ohejdade nyfikenhet och upptäckarlust på det som finns utanför leder till en rad händelser som får oanade konsekvenser för den lilla familjen. Rangers ondskefulla ägare, Gäddansikte smider planer på att fånga Alligatorkungen, men för att lyckas behöver han ett bete - en katt skulle passa perfekt.
Samtidigt finns en parallellhandling, där vi möter Alligatorkungen, magiska varelser och mormor Mockasin som för tusen år sedan blev nergrävd i ett krus och nu ligger och väntar på sin hämnd. Så småningom flätas de olika trådarna samman och det förflutna kommer att påverka nuet.

Lova att du går tillbaka är en spännande, underbar och sorglig berättelse som även passar för högläsning och för dig som gillar tjocka härliga böcker. Boken är dessutom indelad i många korta kapitel med illustrationer av David Small.

Inga kommentarer: