2011-12-12

Andlöst spännande

På en soptipp i en filippinsk stad bor fjortonårige Raphael. Tillsammans med bästa vännen Gardo letar han efter något ätbart eller något som de kan sälja. En dag hittar Raphael en påse med en plånbok med pengar i, dessutom finns det ett par fotografier, ett id-kort och en nyckel med nummer 101 på brickan. Fyndet kommer att förändra deras liv.

Kort därefter kommer poliser till soptippen. De utlovar en belöning till den som hittat en påse med viktigt innehåll. Raphaels faster håller på att avslöja Raphaels fynd men han förnekar. Hans faster är rädd för att råka illa ut. Detta gör att polisen har ett extra öga på Raphael och Gardo. De söker hjälp hos Råttan, en pojke som lever ännu längre ner på samhällets botten ; utan några släktingar eller bekanta bor han i en håla på sopberget tillsammans med råttorna. Han ser att nyckeln går till ett förvaringsskåp på stadens centralstation. Tillsammans beger de sig dit för att ta reda på vad som finns i skåpet och vem som är ägare till plånboken...

Brittiske författaren Andy Mulligan har skrivit en andlöst spännande bok som samtidigt är en skildring av fattiga föräldralösa barns situation i ett korrupt land. Kapitlen är korta och slutar inte sällan med en cliffhanger. Språket är enkelt och som läsare kastas man rakt in i äventyret där det stegvis läggs till pusselbitar till det mysterium som pojkarna försöker lösa. En extra poäng, som höjer bokens läsvärde ytterligare, är berättartekniken att låta olika kapitel ha olika berättare, ibland är det ur Raphaels, Gardos eller Råttans synvinkel, ibland ur någon annans. Det signaleras tydligt i kapitlens början vem som berättar. Bokens final som utspelar sig på alla helgons dag är utmärkt och boken påminner ibland om Dan Browns "Da Vinci koden", fast för ungdomar. Jag tycker att "Box 101" är en välskriven, engagerande och mycket spännade bok. Sträckläsningsvarning ! Passar killar och tjejer i åldrarna 12-15 år.

Inga kommentarer: