2013-08-30

Den femte vågen


Fastän hösten knappt har börjat utnämner jag detta till en av höstens allra mest spännande ungdomsböcker! Den femte vågen av Rick Yancey är berättelsen om livet på jorden efter en utomjordisk attack, och  om fjortonåriga Cassie som är på flykt från De Andra. Hennes föräldrar är döda, hennes bästa vän är död, alla hon någonsin känt är antagligen döda. Den enda hon har kvar är sin lillebror Sam som är försvunnen, och hon är beredd att göra vad som helst för att hitta honom.

Först kom det stora moderskeppet  och placerade sig ovanför jorden. Fastän alla väntade syntes inga utomjordingar till och inga försök till kontakt gjordes. Så, helt utan förvarning kom den första vågen. Den första vågen slog ut all elektricitet, all kommunikation och all transport. Den andra vågen kom som en verklig våg: en flodvåg som dränkte alla planetens kuster och alla som bodde där. Den tredje vågen kom som en dödlig smitta som tog död på större delen av dem som överlevt flodvågen. Den fjärde vågen bestod av tystarna: De Andra, som ser ut precis som människor men dödar alla de ser. Vad blir den femte vågen?

Det är roligt att läsa en ungdomsdystopi där temat ovanligt nog är utomjordingar. Boken är verkligen olidligt spännande, speciellt i början innan man vet så mycket om De Andra. Ju mer man får veta, desto mindre fascinerad är åtminstone jag, men det är i alla fall action och full fart ända till slutet. Som vanligt när det gäller denna typ av bok är det första delen av en trilogi.

Inga kommentarer: