2011-05-11

Amandas bok

Amandas bok är första delen i en planerad triologi av författaren Katerina Janouch, som även är känd sexrådgivare. Och det är just sex som boken framför allt handlar om.

Amanda är femton år och har många funderingar om hur det kommer att kännas att ha sex första gången. Tillsammans med sin kompis Jonna diskuterar hon oskulden utifrån en skoluppgift de fått. Amanda lånar böcker av Suzanne Brögger, Kerstin Thorvall och Erica Jong (!) för att läsa om hur de skildrar första gången.

Det går en kille i Amandas klass som Amanda retar sig på. Han heter Axel och är relativt ny i klassen och dessutom en barndomskamrat till Amanda, något som ingen av dem låtsas om. Nu tycker Amanda att han blivit stöddig och överlägsen. Men när deras mammor träffas och upptäcker att barnen går i samma klass börjar familjerna umgås igen och Amanda och Axel hittar varandra igen, inte bara som kompisar...

I början tycker jag att författaren fastnat i temat oskuld även om hon väver in det så det verkar naturligt genom ett skolarbete som Amanda har. När relationen mellan Axel och Amanda kommer igång tar boken sig. Språkligt lyckas Janouch väldigt bra, språket är lättillgängligt och modernt. Amandas känslor och sinnestillstånd känns väldigt äkta och det är svårt att låta bli att dra paralleller till Katarina von Bredow när det gäller skildringen av kärlekshistorien.

Inga kommentarer: