2011-05-25

De Utvalda: Tankeläsaren av Kristin CashoreTankeläsaren
av Kristin Cashore är den första delen i en ny fantasytrilogi som handlar om De utvalda.

Då Katsa föds med olika färger på ögonen visste man att hon fått en unik och speciell gåva, hon är vad de kallar ett särlingsbarn. Det är inte förrän Katsa är cirka åtta år som man upptäcker att hennes gåva är dödandets gåva. En gåva hon måste lära sig kontrollera. Katsa tränar därför varje dag i stridens konst för att lära sig hantera sin egen kraft och snabbhet.

En särlings gåva har kungen rätt att utnyttja, vilket Katsas morbror Randa, kung av Middluns utnyttjar flitligt. När Katsa, under ett hemligt uppdrag, möter den unge prins Po börjar hennes liv att förändras. Dessutom upptäcker de en fara som sakta men säkert börjat sprida sig över de sju kungadömena. Tillsammans ger de sig ut på en resa som utvecklar sig till en mycket större resa än någon av dem kunnat ana.

Gillar du fantasy och Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins kan detta vara en bok för dig. Dessutom har boken getts ut med två olika omslag, ett för ungdomar och ett för vuxna. Tankeläsaren är alltså en bok som passar både ungdomar och vuxna.

Inga kommentarer: