2011-05-23

Förvandlad


Det har kommit en ny spännande bok av Mårten Melin som heter Förvandlad. Precis som Melins tidigare böcker Som trolleri och Jävla Lucia blandar han det övernaturliga med det väldigt vardagliga.

Boken börjar med att huvudpersonen Måns en morgon vaknar upp med jordiga fötter och hårstrån mellan tänderna. Han har ingen aning om vad som har hänt under natten. Men detta är bara början på en hel rad av märkliga händelser som Måns råkar ut för. Han hinner knappt sätt sig vid frukostbordet innan hans föräldrar berättar för honom att han ska flytta till en internatskola. Den väldigt luddiga anledningen de ger honom är att det är en skola för folk som går i sömnen. De försöker övertyga Måns om att det är därför han har vaknat upp med skitiga fötter.

Men skolan är verkligen inte till för människor som går i sömnen, utan för barn med mycket mer speciella egenskaper och förmågor. Av den lokala befolkningen kallas skolan för Monsterskolan och Måns kommer att få reda på varför väldigt snart.

Jag gillar verkligen Melins helt egna stil där han blandar olika genrer hejvilt. Förvandlad är som många av hans tidigare böcker en härlig blandning av spänning, humor, fantasy och inte minst kärlek. För trots alla övernaturliga inslag tycker jag att ett tydligt huvudtema i hans böcker är kärlek och vänskap.

Jag återser gärna Måns och de andra på ”Monsterskolan” och Melin har som tur är utlovat en fortsättning på Förvandlad. I nästa del kommer tjejen Hella vara med lite mer än i Förvandlad och en extra rolig detalj med Hella är att hon är Lucias (från Melins tidigare bok Jävla Lucia) halvsyster. Jag gillar verkligen när författare låter karaktärer från tidigare böcker gästspela i nya böcker. Det går att läsa mer om Hella och fortsättningen på Förvandlad på Mårten Melins blogg.

Det ska bli skoj att se hur det går för Måns och de andra i nästa del om ”Monsterskolan”.

Inga kommentarer: