2013-09-19

Farlig förmåga

Det är England och 1800-tal. Tre systrar lever tillsammans i stort hus med sin pappa. Deras mamma är död sedan en tid tillbaka och pappan syns allt mindre till då han försvunnit in i sin sorg. Omvärlden styrs av Brödraskapet, ett antal religiösa män som regerar med järnhand.  Det är ett hårt samhälle att leva i och invånarna är väl övervakade. Den äldsta systern Cate har en tung uppgift, hon har lovat sin mamma att ta hand om och vaka över sina två systrar Maura och Tess. Och det kan behövas. Alla tre är liksom sin mamma häxor, och bär på förmågor som kan innebära livsfara om de avslöjas. Häxor och magi är Brödraskapets största fiende och straffen är grymma. För att skydda sina systrar har Cate sett till att isolera familjen och de lever i en relativt skyddad tillvaro i sitt stora hus. Men Cate närmar sig sin sjuttonårsdag då hon måste göra ett svårt val: gifta sig eller gå med i Systraskapet  Båda valen innebär stora risker. När hon dessutom hittar sin mammas gamla dagbok inser hon att de svävar i större fara än hon tidigare trott..

Farlig förmåga av Jessica Spotswood är första boken i serien om systrarna Cahill. Den innehåller både passionerad kärlek, olidlig spänning liksom farliga övernaturliga krafter. 

Jag tycker om boken för dess laddade spänning både vad gäller kärlek och annan handling. Den gillar också 1800-talsandan som bär på inslag från äldre tider då häxjakt var verklighet.     


Inga kommentarer: