2013-09-23

Monstren i skogen

Mats Jonsson, som gett ut många självbiografiska serieböcker för vuxna, debuterar nu med sin första barnbok, Monstren i skogen.

Det här är ingen serie, men innehåller nästan lika mycket bilder som text. Texten är dessutom i ett ”handskrivet” typsnitt och det hela är lättläst och tilltalande för läsare mellan sju och tio år.
Mats bor i norra Sverige, långt ute på landet dit glassbilarna aldrig kör och dit det är för långt för klasskompisar att komma och hälsa på. Han är enda barnet till två föräldrar som är riktiga friluftsmänniskor. Jämt vill de ut i skogen och antingen promenera eller åka längdskidor, och det är här Mats problem kommer fram. Han är nämligen rädd för rotvältor, alltså rotsystemet på omkullblåsta träd. Eller rädd är nog fel ord, han är fullkomligt skräckslagen inför dessa oformliga hotfulla trädmonster. Hans panikslagna fobi är oerhört väl beskriven: Mats vet mycket väl att rotvältorna inte kan göra honom något, men att han förstår det med förnuftet spelar ingen roll när den irrationella skräcken löper amok med honom.

Föräldrarna bagatelliserar först hans problem (Mats konstaterar uppgivet: "De är alltid 2. Jag är bara 1"), men så småningom får han träffa en psykolog och får hjälp att hantera sin fobi.
Den här boken känns väldigt ovanlig i både ämnesval och utförande, och den är riktigt, riktigt bra!

Inga kommentarer: