2013-09-22

I love you Viktoria Andersson


Jag har läst boken "I love you Viktoria Andersson" av Maja Hjertzell.

Linn är nio år och bor med sin mamma i ett höghus. Hennes pappa bor i Stockholm med sin nya fru och deras lilla barn. Linn träffar honom inte så ofta för det är långt att åka och han jobbar mycket. Linn saknar sin katt Spiken som kommit bort. Hon har ingen bästis, ibland är hon med Siri men det är bara när Siris kompis Emma inte kan. Det gör inte Linn något för hon trivs att vara själv. Mamma däremot oroar sig mycket över att Linn är ensam så hon planerar att ordna en tjejfest åt Linn, fast Linn inte vill. Men mamma lyssnar inte...

En dag flyttar en ung tjej in i huset bredvid Linns. Hon heter Viktoria Andersson och kör bokbuss. Hon har arbetat som lastbilschaufför, kan rulla en cigarett med en hand och drömmer om att bo på prärien.

 Linn och Viktoria blir kompisar och mamma oroar sig ännu mer. Viktoria är väl ingen lämplig kompis för en nioårig flicka... Men Linn tycker att allting känns roligare med Viktoria Andersson, det känns som hennes otur har vänt.

"I love you Viktoria Andersson" är en fin och annorlunda bok om
glädje, sorg, vänskap och rätten att få vara den man är. Personerna
i boken känns äkta och skildras med värme av författaren Maja
Hjertzell. Språket är rakt och enkelt och handlingen
oförutsägbar. Det är en väldigt speciell bok som stannar kvar långt efter man läst den.

Maja Hjertzell har även skrivit boken "Du har ingenting sett" 
om en pojke som älskar Sherlock Holmes och blir mobbad i skolan.
Även den handlar om rätten om att få vara den man är, med skillnaden att huvudpersonens utanförskap inte är självvalt som den är i Linns fall.Inga kommentarer: