2014-02-21

5768 visningar på youtube

Rosita är 14 år och drömmer om att bli sångerska. Hennes stora idol är Whitney Houston. Rosita trivs inte alls i skolan och har fått gå om en klass på grund av hög frånvaro. Hon tillhör resandefolket, något som möts med fördomar. I skolan känner hon sig utpekad av både lärare och elever, hon får höra att hennes folk inte finns; hon känner sig missförstådd och orättvist behandlad. Rositas familj har i sin tur fördomar mot de som inte är romer. Pappa varnar henne för att umgås med gajos, d.v.s. fastboende, eftersom man inte kan lita på dem.

På en musiklektion blir Rosita indragen i ett projekt av två klasskamrater, Lena och Nattie. De ska spela in en låt som de ska tävla med i en talangjakt. Prissumman behöver Rosita för att hjälpa sin mamma som lider av svår epilepsi. Rositas självförtroende växer i takt med musikprojektet. Samtidigt plågas hon av skuldkänslor, främst mot sin bästa kompis Ella som hon inte hinner träffa, men också mot familjen. Dessutom trakasseras Rosita av ett gäng killar med nynazistiska sympatier.

5768 visningar på youtube är en riktigt bra bok skriven av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson.Den är lättläst och spännande samtidigt som den inte bara speglar fördomar mot olika etniska tillhörigheter utan skildrar den osäkerhet vi bär på inför allt som är okänt. Rosita bemöts på ett väldigt intolerant sätt i skolan, inte minst av lärarna, som inte alltid förstår vad de gör för fel. I slutet av boken betonas att Romano betyder människa, och det är så Rosita vill bli sedd. Det är så vi alla bör bli sedda.

Inga kommentarer: