2014-02-18

Mitzi på maskerad

Mitzi, sju år, tycker om att ta det lugnt och koncentrera sig på sitt. Räkna matte, spela schack, sitta hemma och fika och att åka spårvagn till Vasamuseet med farfar. Hon tycker om vanliga dagar då allt är som vanligt. Hon tycker absolut inte om fester och kalas där man ska ha stickiga finkläder och där en massa barn springer runt och skriker. Då sätter sig Mitzi helst under ett bord och väntar tills det är slut.

Men en dag kommer fröken i skolan med en överraskning till klassen: de ska ha maskeradbal! Alla blir överlyckliga och börjar genast planera vad de ska klä ut sig till. Alla utom Mitzi. Maskerad? Klä ut sig till någon annan? Varför då? Mitzi vill helst bara vara sig själv. Hon tycker inte att det är roligt med varken troll, smurfar, riddare eller prinsessan Leia. Men vad ska hon då klä ut sig till?


Vi har tidigare mött Mårten Sandéns tillbakadragna huvudperson Mitzi i boken Mitzi i  mitten där hon hamnar i kläm när hennes temperamentsfulla föräldrar sätter igång ett storgräl som varar i dagar. Som tur är får hon då hjälp av sin underbara farfar att reda upp situationen. Även i den nya boken står farfar på hennes sida. Och till slut blir faktiskt maskeraden rolig även för Mitzi, bara hon får göra det på sitt eget sätt. Mårten Sandén skildrar väldigt fint Mitzis eftertänksamma och allvarliga personlighet och boken Mitzi på maskerad är ett spännande vardagsdrama att läsa och gärna prata om efteråt!  

Inga kommentarer: