2014-02-27

Den skrikande trappan


I ett framtida London plågas befolkningen av Problemet – spöken, vålnader och poltergeistar som invaderat människornas värld och gör det farligt att leva. För att skydda de levande har så kallade spökagenter fått en viktig roll i samhället. Främst är det ungdomar som är tillräckligt mottagliga för att kunna se och höra vålnaderna och de har anlitas för att säkra hemsökta hus och tillintetgöra spöken. Det är dock ett farligt (för att inte tala om kusligt) jobb – den som blir spökberörd överlever oftast inte.

Tonåriga Lucy kommer till London för att lämna sitt problematiska förflutna bakom sig och hoppas att få tjänst på en av de största och mest framstående agenturerna. Så blir det dock inte. Hon hamnar på den allra minsta firman i stan – Lockwood & Co. Den innehas av den unge originelle Lockwood själv och hans kamrat George, och de två vännerna styr den helt utan överinseende av vuxna som annars är det vanliga sättet. Här börjar den talangfulla Lucy nu arbeta.

Efter ett uppdrag som får en ände med förskräckelse (agenterna lyckas visserligen få stopp på gengångaren, men råkar samtidigt bränna ner huset den hemsöker…) börjar uppdragen sina och det verkar som om Lucys korta karriär som spökagent i huvudstaden ska få ett abrupt slut. Men då dyker det upp ett fall som är det farligaste och mest riskabla som Lockwood & Co. någonsin stött på. De blir inbjudna till den mest hemsökta herrgården i England, där ingen har spenderat en natt och överlevt. Det mest skräckinjagande av allt som väntar dem är den skrikande trappan…

Jonathan Stroud har skrivit en spännande bok som trots att den handlar om spöken snarare är en äventyrsberättelse än en rysare. Lucy och hennes vänners ruskiga strapatser skildras med fart och fläkt och gott humör, och författaren verkar njuta av att skildra de bloddrypande händelserna. Framför allt lyckas han med hela miljöbygget. Scenariot med hemsökelserna som förlamat landet, och de unga spökagenterna som handskas med de gräsliga varelserna är väldigt övertygande och fascinerande beskrivet. Jag hoppas på fler böcker om Lockwood & Co.!

Inga kommentarer: