2009-10-01

Sista resan

Jag har läst Sista resan av Ewa Christina Johansson och Kristina Sjögren. Redan i prologen (förordet) till boken får vi som läsare veta att en ofrivillig flygpassagerare är på väg någonstans. Mitt i natten landar planet på ett litet flygfält vid en flygklubb någonstans i mellansverige. På området står en Mercedes med släckta lyktor och väntar. En flicka dras skrikande ut ur passagerarsidan på planet, sliter sig loss och försöker fly - men är chanslös. Snart är mötet avklarat. Flickan baxas med våld in i bilen som lämnar flygklubben, medan planet lyfter.

Allt detta hade kunnat passera obemärkt i natten om det inte hade varit för Siri, som gömd i klubbhuset ser hela dramat rullas upp framför sina ögon.

Siri är sexton år och hänger på flygklubben på sin fritid. Hennes dröm är att tjäna ihop pengar till ett flygcertifikat och här kan hon meka med motorer, städa planen och på så vis tjäna extra pengar. Vad hon inte är lika öppen med är att hon vissa nätter smyger iväg hemifrån och använder klubbens dator till fildelning. Hon försvarar att hon laddar ner musik och filmer med att hon inte har råd att betala för denna lyx, eftersom hon då aldrig kommer att få ihop till flygcertifikatet.

Just den här natten blir hon enda vittnet till flickans brutala bortförande. Men hur ska Siri förklara att hon är i klubbhuset mitt i natten för polisen? Hon väljer till slut att inte ringa alls. Hon börjar istället göra egna efterforskningar. Spåren leder henne allt djupare in i riktiga skumraskaffärer med människosmuggling och grov kriminalitet. När hon inser att killen hon älskar, Aron, kommer att beröras av vad hon hittar blir allting mycket komplicerat.

Författarna till Sista resan har skrivit en mycket spännande deckarliknande berättelse om människosmuggling. Det är med hjärtat i halsgropen man följer Siri i hennes halsbrytande jakt på människosmugglarna, och man blir alltid lika lättad när polissirenerna ljuder i bakgrunden. Ett oväntat slut överraskar. Läs den!

Rekommenderas för åk 8-9.

Inga kommentarer: