2010-09-27

Den femte mannen


Petter Lidbeck har kommit ut med den nionde boken i serien "Tre tjejer".
Som vanligt handlar det om tvillingarna Siri och Tyra samt deras kompis Pella.

Pellas lillebror Niels och hans föräldrar (Pellas pappa) bor i Danmark. Bettina, pappas nya fru, är stenrik och känd i hela Danmark. Pella har ett jättestort rum med eget badrum när hon bor hos dem.

Nu har hon fått i uppdrag att passa Niels medan föräldrarna är bjudna på en fin lunch, där bl.a. den danske prinsen ska delta. Pappa har frågat om inte tvillingarna ska hjälpa till. Det vill Pella definitivt inte. Hon har ju precis fyllt år och vill njuta av sina dyra presenter själv. Men har de glömt bort hennes födelsedag? Hon får inga paket. Pella muntrar upp sig och lillebror genom att gå och köpa glass eller "is" som det heter på danska. När de njuter sina glassar på träbänken kommer en motorcyklist fram och undrar om vägen. Pella hör knappt vad han säger och plösligt dyker en skåpbil upp och Niels i sulkyn blir intryckt i bilen. Hon springar efter och tar i bilens handtag, men någon sparkar henne i ansiktet. Allt blir svart! Hur det går för Pella och Niels i detta kidnappningsdrama, där förövarna vill att Pella ska ge dem lösensumman, får du läsa själv.

Jag kan verkligen rekommendera denna spännande deckare till dig som är 10-12 år. Dramat utspelas bl.a. på Tivoli i Köpenhamn. Petter Lidbeck skriver på gränsen till vad "man får".

Inga kommentarer: