2010-09-09

Vilda gröna ögon


Jag har läst "Vilda gröna ögon", en ungdomsbok av Joyce Carol Oates. Författaren nämns ofta som en tänkbar kandidat till nobelpriset.

Boken handlar om en familj i kris. Pappan är en känd sportkommentator som med makt och våld styr sin fru och sina tre barn. Bokens huvudperson är 14-åriga Francesca som får smeknamnet "Vilda gröna ögon" när hon tack vare sin styrka och aggressivitet undviker att bli våldtagen. I familjen finns även hennes storebror Todd och lillasyster Samantha. Francesca märker hur bråken mellan föräldrarna trappas upp och tar sin pappas parti eftersom han är den starkare. Mamman drar sig allt oftare undan i familjens stuga. En skilsmässa är otänkbar och skulle innebära en skandal i pappans ögon. En dag rapporteras mamma försvunnen. Någon har brutit sig in i stugan och det finns tecken på att våld förekommit.

"Vilda gröna ögon" är en andlöst spännande och välskriven bok. Som läsare kan man inte låta bli att beundra Francescas styrka och mod i en familj i sönderfall. Passar läsare från åk 8 och uppåt.

Inga kommentarer: