2010-09-21

Ika & Ibsen

Ika och Ibsen har precis börjat skolan och det hade säkert varit kul om det inte var det här med Ibsen rosa skor. Skorna vill hans föräldrar att han ska ha på sig för "att rubba gängse normer", något som varken Ibsen eller Ika vet vad det betyder. "Du överlever inte mer än tio sekunder med de där skorna", säger Ika till Ibsen. "Tänk på treorna Jings och Jangs." De monsterstora treorna Jings och Jangs har Ibsen redan stött på. De har hotat kasta ner honom i källaren där Hängde Hassan, ett läskigt spöke bor. Och Ibsen får det verkligen besvärligt. Det hjälper inte att hoppa i en lerpöl så att de rosa skorna blir bruna.
Tur att Ibsen har Ika. Hon är i alla fall lite modigare än han. Tillsammans blir de ett härligt par! De är mycket påhittiga och råkar ofta i trubbel. Som den dagen då de säljer Mini-Damp, Ikas jättejobbiga lillebror, för en tia till några svartklädda punktjejer i parken.
Det här är en allvarlig bok med en lite filosofisk underton, men mest är det en härligt rolig bok och jag skrattar högt flera gånger, när jag läser den. Jag tycker boken passar jättebra som högläsning både hemma och i klassrummet.
Onda ögat, som boken heter är första boken i serien om Ika och Ibsen, där den andra Bomber och kvantskutt också har kommit ut. Den handlar om den stora bombsmällen på bygget utanför skolan och om en tidsmaskin, som skolans vaktmästare uppfunnit. Åker man i den kanske man kan ändra på det dumma man gjort.
Tredje delen heter Frankesnteins katt och kommer i januari.
Något att se fram emot.

Inga kommentarer: