2010-02-19

Beväpnade gömda soldater

Henning Mankell är en känd deckarförfattare som skriver för vuxna. Men han är även en rosad ungdomsförfattare. För sin bok Eldens hemlighet har han belönats med två priser: Nils Holgersson-plaketten och Deutscher Jugendliteraturpreis. Eldens hemlighet är den första boken om Sofia. De två andra heter: Eldens gåta och Eldens vrede.

Sofia är en afrikansk flicka i det fattiga landet Mocambique. Hon är 12 år och har en syster som heter Maria. Många tror att Maria och Sofia är tvillingsystrar, eftersom de är så lika. Systrarna bor i en hydda tillsammans med sin mamma Lydia och sina bröder. Deras pappa är död. Maria är väldigt betydelsefull för Sofia och båda gläds åt att få börja skolan trots att klassen består av 92 elever. Efter några dagar i skolan, hålls ett möte, där barnen informeras om alla minor som ligger nergrävda i landet. Minorna beskrivs på följande sätt i boken: "Beväpnade soldater som ingen kan se. Nergrävda i jorden, osynliga. Som väntar och väntar på att en fot ska trampa på dem." Barnen uppmanas att använda sig av redan nertrampade stigar.

Så en dag när Maria och Sofia är ute och går, råkar Sofia trampa lite snett och en mina utlöses. Båda flickorna skadas allvarligt och ingen tror att någon av dem ska överleva. Hur går det för Sofia och Maria? Kommer de att överleva?

Berättelsen om Sofia är en mycket välskriven och gripande berättelse. Författaren har själv träffat Sofia i verkligheten och en del av året spenderar han i Sofias hemland Mocambique. Jag rekommenderar Eldens hemlighet varmt.

Inga kommentarer: