2010-02-17

Pojkflickan från Afghanistan

Den osynliga flickan av Deborah Ellis är en läsvärd berättelse om elvaåriga Parvana, som bor tillsammans med sin familj i Afghanistan. Deras liv är fattigt och vardagen präglas av hunger, elände och rädsla för talibanerna. Kvinnor får inte längre arbeta och flickor får inte längre gå i skolan eller visa sig utomhus utan någon manlig familjemedlem. De vistas dagligen i en mörk lägenhet, då talibanerna tvingat dem att måla svart för fönsterna.

En dag blir Parvanas pappa bortförd av talibanerna. Då förvärras eländet i familjen. Parvanas mamma vägrar att stiga upp och pratar inte med sina barn. Ingen kan gå och hämta vatten, köpa mat och försörja dem. Efter några dagar kommer fru Weera, en bekant till familjen och ser till att saker och ting blir gjorda. Hon löser också problemet med vem som ska hämta vatten, handla och sälja varor på marknaden. Hur löser fru Weera det, när det inte finns någon man kvar i hemmet?

Den osynliga flickan är den första delen i den fristående serien om den afghanska flickan Parvana. Fortsättningarna heter: Parvanas vandring samt Lerlägret. Det är en gripande bok om hur det är att leva i Afghanistan. Man kommer lätt in i boken och den är svår att lägga ifrån sig. Jag tycker att den passar från årskurs sex.

Inga kommentarer: