2010-02-28

En vilsen själ

Sanne Larsen är tretton år och bor i Köpenhamn. Hon är ett oönskat barn och har tillbringat den mesta av tiden utan sin mamma. När hennes mamma får ytterligare ett barn, den sex år yngre brodern Jörgen, får Sanne lov att komma tillbaka hem. Men tillvaron kantas av alkohol, misshandel och en jämn strid av olika män som besöker mamman. När så Sanne protesterar, blir hon utslängd på gatan. Hon är förbjuden att komma tillbaka. Om hon kommer tillbaka, blir det skolhemmet nästa för Sanne.

Sanne driver runt på gatorna och på Huvudbangården, Köpenhamns centralstation. Hon är hungrig, frusen och trött. Nätterna tillbringar hon i en trappuppgång eller olovligt i en släktings kolonistuga. Sanne stöter på många andra gatubarn. Ibland slår de följe, ibland går hon på egen hand. Men överallt i samhället väntar agg mot gatubarn och gatubarnens vardag består av alkohol, droger och hunger.

Sanne gatubarn av Mekka Lind är en gripande berättelse om en tonårig flicka bara några mil från mig. Det känns overkligt att det finns gatubarn på så nära håll. Mekka Lind har själv tillbringat några månader i Köpenhamn och med egna ögon upplevt gatubarnens hårda liv. Det här är andra gången jag läser boken och den är mycket läsvärd. Jag rekommenderar den varmt.

Inga kommentarer: