2010-02-22

Verklighetstroget och skrämmande

Felix är ett av ofantligt många gatubarn i Guatemala City. En dag blir han vittne till ett mord på ett annat gatubarn utanför en McDonalds-restuarang. Felix hade turen på sin sida den dagen. Det kunde lika gärna varit han som sprängts i luften av en handgranat. Men mannen som sprängde gatubarnet i luften ska aldrig glömma Felix utseende precis som Felix aldrig ska glömma sprängarens utseende. Felix vill hämnas och någon kräver att sprängaren förintar gatubarnet Felix.

Bakom mordet ligger en kvinna vid namn Rita Calderon. Tillsammans med fem överviktiga män kommer hon att grunda en klubb vid namn Röda nunnan. Utåt sett är klubben en bantningsklubb men i själva verket arbetar den för att rensa undan tiggare, gatubarn, prostituerade, indinaledare, homosexuella etc. från landet. Rita Calderon är en självsäker dam som är väldigt nöjd med sig själv. Hon ser ner på både männen i bantningsklubben och de som är lägre ställda än hon. En dag kommer några att kräva hämnd på henne.

Offensiv Röda Nunnan av Monica Zak är en verklighetsthriller. Författaren har rest runt i landet och med hjälp av sina upplevelser skrivit den här boken. Det är en mycket skrämmande bok om gatubarnens situation i Guatemala City, där de tvingas tigga, prostituera sig, stjäla och sniffa för att överleva. Jag tycker att man ska vara lite äldre för att klara av allt hemskt som händer i boken. Jag rekommenderar den från årskurs åtta. För er som är yngre än så, vill jag passa på att tipsa om en annan bok av Monica Zak, nämligen Alex Dogboy. Den handlar också om ett gatubarn, fast i Honduras. Mycket läsvärd!

Inga kommentarer: