2010-02-15

En försvunnen lillebror

Den dödes dotter av Janne Lundström handlar om Abena som bor i en by i den brittiska kolonin Guldkusten i Afrika. Abenas älskade pappa är död sedan en månad tillbaka och nu bor hon tillsammans med sin mindre kärleksfulla mamma och alla syskon. Abenas vardag består av att hjälpa sin mamma med allehanda sysslor som att hämta vatten i floden, samla ved, tända eld, sopa gårdsplanen ren och laga mat åt sina bröder.

När Abena får i uppdrag av sin mamma att gå till floden för att tvätta, måste hon ta sin tvåårige lillebror Akkor med sig. Vid floden springer Akkor runt och det är svårt för Abena att hålla koll på honom samtidigt som hon ska tvätta. I ett obevakat ögonblick far Akkor iväg i en kanot nerför floden. Abena vågar inte bege sig hemåt, av rädsla för vad hennes mor ska göra, när hon kommer utan sin lillebror. Hon springer runt och letar efter honom och stjäler en kanot för att själv ta sig fram på floden för att hitta Akkor. Kommer Abena att hitta Akkor? Hur ska det gå för Abena på floden i en liten kanot och fullt med krokodiler och ormar i vattnet? Läs den spännande boken Den dödes dotter.

Jag rekommenderar boken varmt. Den är spännande och läsvärd, eftersom man får lära sig en del om hur det kan vara att leva i Afrika och så vill man absolut veta om Abena kommer att hitta sin försvunna lillebror. Boken vänder sig till läsare från cirka 12 år.

Inga kommentarer: