2009-09-16

Ett öde hus i skogen

Dårhus av Ally Kennen handlar om Lexi som bor tillsammans med sin pappa. Hennes mamma övergav Lexi och hennes bror när de var små. Nu träffar Lexi sin mamma fyra gånger om året, eftersom socialen kräver det. Lexis pappa säger att han ska åka till Frankrike ett par dagar och att Lexi får stanna hos sin mamma under tiden. Men hon misstänker att pappan inte har rent mjöl i påsen. Vistelsen hos mamman blir längre än vad hon och pappan tänkt sig och Lexis misstankar visar sig vara berättigade.

När Lexi passar sin mammas hund, Tyson, råkar han rymma. När mammans nye pojkvän Owen och Lexi ger sig ut i skogen för att leta efter Tyson råkar Lexi gå vilse. Hur hon än försöker, så hittar hon inte ut ur skogen. Efter mycket irrande hittar hon ett hus mitt ute i skogen. Hon tror sig se någon på andra våningen men personen försvinner lika snabbt som den kom fram. I det öde huset råkar Lexi i livsfara; hon ramlar genom golvet ner i ett djupt svart vatten. Hon kämpar för livet i det kalla vattnet och tror att hennes sista stund är kommen. När hon plötsligt vaknar upp under ett träd bestämmer hon sig för att ta reda på vem som räddat livet på henne.

Det öde huset i skogen visar sig vara Beacon House, ett gammalt mentalsjukhus som därefter fungerade som sjukhus. De flesta i trakten vill se den öde byggnaden jämnad med marken. Någon mer kommer att kämpa för sitt liv i ödehuset. Vem kan det vara?

Dårhus är en läsvärd bok för dig som går på högstadiet. Den är spännande och går inte att lägga ifrån sig. Boken skildrar inte bara händelserna i det gamla mentalsjukhuset utan även Lexis relation med sin frånvarande mamma och hennes svårigheter med att acceptera mammans blivande man, Owen.

Inga kommentarer: