2009-09-22

När det förflutna kommer ikapp

Den tatuerade fjärilen av Philip Pullman utspelar sig i Universitetsstaden Oxford, men det är inte det glada studentlivet som skildras. Istället är det de vilsna människorna med mörka historier i bagaget som möts och lämnar avtryck hos varandra.

Chris är sjutton år och sommarjobbar hos Barry Miller, som startat en festfixarfirma. Det är en sen kväll i universitetsparken Chris träffar Jenny för första gången. Han arbetar med ljussättningen medan den stora terminsbalen pågår i huvudbyggnaden. Plötsligt får Chris syn på Jenny. Hon springer för livet för att undkomma tre berusade studenter som tänker göra henne illa. Chris räddar henne och blir förälskad i den mystiska, vackra flickan. När de skils den natten vet han ingenting om henne, bara att han måste få träffa henne igen...

Jenny och Chris träffas endast ett par gånger innan olyckliga omständigheter gör att de inte kan hitta varandra - de har varken utbytt mobilnummer eller adresser. Under tiden kommer Barry Millers kriminella förflutna ikapp honom, något som i sin tur drar in Chris i ett otäckt drama som till slut återförenar honom med Jenny. Men då är allting för sent för dem.

Den tatuerade fjärilen är en smart och spännande thriller, som ställer viktiga frågor om vad vi egentligen vet om de människor vi väljer att ta till oss. Den är svår att släppa!

Boken rekommenderas till vana läsare i åk 8-9.


Inga kommentarer: