2009-09-15

Rollspel och identitet

I Natthimmel får vi följa Tilda som funderar mycket över vem hon är och hur hon ska vara. Tidigare har hon kunnat dela sin känsla av annorlundaskap med bästisen Adina men när hon flyttar är Tilda ensam.

Sin familj kan hon inte kommunicera med alls. Föräldrarna visar inget engagemang i Tilda, och Tilda har för länge sedan givit upp tanken på att bli förstådd - eller ens sedd av dem.

Så en dag hamnar Tilda mitt emot Jesper i matsalen. Jesper är glad och varm och full av idéer. Hans stora intresse är "lajv", och efter lite övertalning för han in Tilda i rollspelens värld. Äntligen känner Tilda att hon tillhör någonting. Hon och Jesper tillbringar alltmer tid tillsammans; syr rollspelskostymer, fikar och bara hänger. Hon har träffat en riktig vän, någon som gillar henne för den hon är. Dessutom kan hon nu experimentera med olika roller i de "lajv" hon deltar i. Efterhand blir hon mindre rädd för att vara fel.

Natthimmel av Sofia Nordin är en känslig bok om hur det är att vara ung och vilja passa in. Men det händer för lite på sidorna för att jag ska vilja läsa vidare.
Rekommenderas för åk 8-9.

Inga kommentarer: