2009-09-10

Rätten till ett eget liv

Christina Wahldén har skrivit en gripande berättelse om Rona som går i nian. Hennes familj kommer från Afghanistan och flydde till Sverige får några år sedan. Rona tycker om att gå i skolan och hennes stora dröm är att få bli läkare. Men hon vet att hennes pappa aldrig kommer att gå med på det. Rona ska giftas bort och bli en god hustru.

Hemma hos familjen Sabawoon är det Rona som lagar maten, stryker och städar. Hon passar upp alla och lämnar även småsyskonen på dagis. Hon får aldrig gå någonstans utan sin storebror Barryalay och hennes vardag består av våld och förtryck. Rona har inget eget rum utan sover på soffan när familjen gått och lagt sig. Hon tycker det är jobbigt att aldrig få tid att tänka. En dag får Ronas lärare upp ögonen för vad som sker i hemmet. Hon försöker hjälpa Rona, men hon har en tuff uppgift framför sig.

Hur ska det gå för Rona? Kommer hon att kunna studera till läkare? Kommer hon att få möjlighet att bestämma över sitt eget liv?

Fallen flicka är en bok som jag rekommenderar varmt. Som läsare får man ta del av en invandrarflickas liv i vårt land. Tårarna bränner bakom ögonlocken när man läser om Ronas vardag. Boken passar från 12 år.

1 kommentar:

Anonym sa...

Skit bra bok:)<33<3<3