2009-09-24

Liv och död

Bonnier Carlsen har utlyst en skrivartävling för elever i årskurs sju och uppåt. Om man vill delta i tävlingen, kan man gå in på Bonnier Carlsens hemsida: http://www.bonniercarlsen.se/ och läsa om den. Tävlingen går ut på att man ska skriva en fortsättning på kapitel elva i boken Hungerspelen av Suzanne Collins. Många elever har blivit nyfikna på boken i och med tävlingen, vilket även jag blev.

Boken handlar om Hungerspelen, som är årets största tevehändelse. Allt direktsänds från lottningen i de 12 distrikten till segerintervjun. 24 ungdomar, en pojke och flicka i åldern 12-18 år från respektive distrikt väljs ut. Ju äldre och fattigare man är, desto större risk är det att bli den som får kämpa för sitt liv. Distrikt 12 brukar vara en av förlorarna. I år är det Prim och Peeta som blivit utvalda. Men Prims syster Katniss anmäler sig som frivillig istället för sin syster. Ska distrikt 12 förlora sina kära även i år?

Hungerspelen är en grym tävling där deltagarna tvingas uthärda bland annat vattenbrist, hungersnöd och oväder. Hela tiden måste de vara på sin vakt, eftersom de andra deltagarna måste släcka deras liv för att överleva själv. Katniss och Peeta går samman i kampen mot de andra deltagarna. Hur ska det gå för dem? Och hur ska Katniss och Peetas samarbete fungera, när bara en av dem kan överleva?

Hungerspelen är en mycket läsvärd och välskriven bok. Den är spännande från början till slut. Den lämnar ingen läsare oberörd. Det har precis kommit en fortsättning på boken: Fatta eld. Den vill jag inte missa.

Inga kommentarer: