2009-09-12

Ett upphittat lik

Jag har tidigare bloggat om Den farliga kyssen av Kjetil Johnsen. Det var den andra boken i serien TRE. Idag passade jag på att läsa den första delen, Ett hål i själen. Anledningen till att jag läser i omvänd ordning, är att den första delen varit flitigt utlånad på vårt skolbibliotek.

Den handlar om fyra tjejer, Trine, Vilde, Benedicte och Nora. De har fått en ny lärare, Synnöve Viksveen, och tjejerna är väldigt missnöjda med henne. Synnöve har nämligen bara ögon för killarna.Hon är väldigt otrevlig och nonchalant mot tjejerna. De fyra tjejerna bestämmer sig för att smyga runt Synnöves hus, för att se vad hon sysslar med. Alla gardinerna är fördragna i huset och de bestämmer sig för att reta upp sin lärare. När Synnöve drar upp gardinen, visar alla tjejerna rumporna mot henne. Samtidigt får de syn på en kille hos Synnöve, han har ett stort K tatuerat på armen.

Till klassen har det kommit en ny kille, Nick. Synnöve säger att han är ett år äldre för att han studerat utomlands. Men tjejerna nystar i Nicks förflutna och det visar sig att han är fosterbarn och därför flyttat till samma ort, Dypdal, som tjejerna. Nora tycker att han är jättesöt, men det bryr sig inte Benedicte om. Det är hon som ska ha honom. Men Nick har något på sin arm, vilket Nora så småningom upptäcker.

I början av boken hittas en flicka död i en insjö. Hon är naken och inlindad i en tunn genomskinlig plast. Därefter vrids tiden tillbaka tre veckor, 21 dagar, och läsaren får veta att om precis så lång tid kommer en av de fyra tjejerna att mördas. Men vem av dem kommer att mördas och varför? Ja, det får vi allt gå och grubbla på tills en tredje bok i serien kommer ut.

Boken passar dig som går på högstadiet.

Inga kommentarer: