2009-09-23

Kärlek i femman

Kalle går i femman och blir kär i Ellen. Det är mycket med den där första kärleken - hur frågar man chans? Hur fortsättter man vara med grabbarna och spela boll, och samtidigt ha tjej? Hur är man ball och samtidigt sig själv?

Thomas Hallings bok Ihop består egentligen av "tre i en": Bli ihop, Vara ihop och Resa ihop. Olika faser i mötet med kärleken.

Kalle rodnar när han får syn på den nya tjejen i klassen. Hon är så söt. Alla märker att han är kär och populäre Leo uppmanar honom att fråga chans. Kalle vill så gärna vinna Ellen - han blir plötsligt medveten om kläder och frisyr, han vill imponera i matsalen, på skolgården, på discot, i simhallen - men alla försök går snett.

Efter ett pinsamt simhopp i simhallen, där han plötsligt står inför klassen utan badbyxor på högsta trampolinen, är Kalle besluten om att aldrig mer gå till skolan. En inkännande fröken som kommer hem till Kalle samma kväll ger honom rådet att vara sig själv och sluta "spela ball"...
Därefter blir det både bio med Ellen och en klassresa till Abisko och kanske ordnar sig ändå allting till det bästa...


Samlingsboken Ihop är en lättsam och bitvis humoristisk berättelse om den första pirriga, småsvettiga kärleken. Ett extra plus får Maria Jönssons träffsäkra illustrationer. Boken rekommenderas varmt till femmor och sexor! Den passar också bra som högläsningsbok.

Inga kommentarer: